Γιατί κινούνται τα μωρά μέσα στην μήτρα;
Οι τυχαίες κινήσεις που πραγματοποιούν τα μωρά όσο βρίσκονται μέσα στην μήτρα συμβάλλουν στην προώθηση της αισθητικοκινητικής ωρίμανσης μετά την γέννηση τους, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε:
- Οι εκατοντάδες νευρώνες που ελέγχουν κάθε μυ είναι συγχρονισμένοι σε ένα έμβρυο με στόχο να δημιουργήσουν ισχυρές συσπάσεις που θα διεγείρουν την δραστηριότητά του.
- Τυχαίες κινήσεις των μωρών μέσα στην μήτρα βοηθούν στην ανάπτυξή τους και ενισχύουν την ανάπτυξη του αισθητικοκινητικού τους συστήματος, το οποίο υποστηρίζει τα πάντα, από την ανάπτυξη της γλώσσας, την νοητική ανάπτυξη, και τον συντονισμό χεριών-ματιών μέχρι και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και την κοινωνική συμπεριφορά.
- Τα βρέφη αναπτύσσουν το δικό τους αισθητικοκινητικό σύστημα με βάση την εξερευνητική συμπεριφορά ή την περιέργεια, επομένως δεν επαναλαμβάνουν απλά την ίδια ενέργεια αλλά μία ποικιλία ενεργειών, κάτι το οποίο υποδηλώνει μία σύνδεση μεταξύ των πρώτων αυθόρμητων κινήσεων και της μετέπειτα νευρωνικής δραστηριότητας.
- Τα νεογέννητα και τα βρέφη μπορούν να αποκτήσουν ικανότητες συντονισμού μέσω αυθόρμητων κινήσεων ολόκληρου του σώματος, χωρίς κάποιον σαφή σκοπό ή ενέργεια, υποδεικνύοντας περισσότερα κοινά μοτίβα και διαδοχικές κινήσεις, με μία αύξηση σε συντονισμένες κινήσεις ολόκληρου του σώματος και προληπτικές κινήσεις καθώς μεγαλώνουν.
- Κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το αισθητικοκινητικό σύστημα ξεκινώντας από την φάση του εμβρύου μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση και αντιμετώπιση ενός μεγάλου εύρους νευρο-εκφυλιστικών διαταραχών, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, κακώσεις νωτιαίου μυελού, νόσος των κινητικών νευρώνων, ακόμα και εγκεφαλική παράλυση.
Αυτή είναι μία μετάφραση από το άρθρο,"Mystery of why babies kick in the womb finally solved, scientists say", το οποίο δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences στις 6 Δεκεμβρίου 2022. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το άρθρο στην διεύθυνση studyfinds.org.