Οι έμπειροι γονείς ξέρουν ότι τα ξεσπάσματα οργής συμβαίνουν πάντα την πιο απίθανη στιγμή, όπως για παράδειγμα την ώρα που συναντάμε έναν γείτονα, στη μέση του δρόμου ή στο σουπερμάρκετ. Έχετε αργήσει στη δουλειά και ο δίχρονος γιος σας αρνείται να δεθεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου... περιμένετε επισκέψεις και το νήπιο αποφασίζει να δείξει το χειρότερό του εαυτό...
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκέφτεστε όταν το παιδί σας έχει ξεσπάσματα οργής είναι πως συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες. Μερικοί γονείς αντιδρούν υπερβολικά γιατί θέλουν να αποδείξουν σ’αυτούς που τους παρακολουθούν ( καμιά φορά μόνο στη φαντασία τους) ότι έχουν τον έλεγχο. Σκεφτείτε όμως πως πράξεις που γίνονται από αμηχανία δεν μπορεί να είναι για το καλό των παιδιών σας. Αφοσιωθείτε στον στόχο σας: Να τα βοηθήσετε να ηρεμήσουν.
Όταν το παιδί σας έχει ένα ξέσπασμα οργής, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι, να τον/την προστατέψετε από το να χτυπήσει τον εαυτό του ή τους άλλους και να μάθει να ελέγχει τις αντιδράσεις του/της για να μπορέσει να ηρεμήσει. Αν είναι εύκολο, βάλτε τον σ’ένα δωμάτιο όπου μπορεί να ξεσπάσει πιο εύκολα. Μην αναβάλετε αυτή την στιγμή για αργότερα, προσπαθώντας να τελειώσετε τις δουλειές σας, δεν θα καταφέρετε τίποτα. Μην ξεχνάτε ότι αργά ή γρήγορα θα ηρεμήσει και θα επικρατήσει ησυχία στο σπίτι.
Τα επεισόδια αυτά είναι πολύ επώδυνα για όποιον τα ζει. Όταν όμως τελειώσει ένα τέτοιο επεισόδιο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε μπορεί να το προκάλεσε. Δείτε το από τη δική του πλευρά. Μήπως συνέβησαν κάποιες αλλαγές στη ζωή του το τελευταίο διάστημα; Μήπως χρειάστηκε κάποιος επαναπροσδιορισμός του προγράμματος του; Μήπως είναι άρρωστο; Κάποιες φορές, μια συζήτηση με ένα φίλο, με τον/την σύζυγο σας ή με κάποιο στενό συγγενικό πρόσωπο να βοηθούσε να ρίξετε περισσότερο φως στην κατάσταση. Αν τα ξεσπάσματα είναι πολύ συχνά, μιλήστε στον παιδίατρό σας για να σας παραπέμψει στον ειδικό.
Μπορείτε να διαβάσετε οδηγίες και συμβουλές αντιμετώπισης εδώ