ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ;
Η προγεννητική έκθεση στη νικοτίνη μέσω του μητρικού καπνίσματος κατά τη διάρκεια της κύησης έχει περιγραφεί ως «η πιο διαδεδομένη προγεννητική φαρμακευτική επίδραση στον κόσμο».
Παρά τις πολλαπλές ιατρικές και κοινωνικές εκστρατείες κατά του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτιμάται ότι μεταξύ 11% και 30% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ένας αυξανόμενος αριθμός ιατρικών μελετών έχει αποδείξει ότι το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίζεται με μακροπρόθεσμα συμπεριφορικά και γνωστικά ελλείμματα στα παιδιά, όπως της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), διαταραχές συναισθήματος, διαταραχές συμπεριφοράς, εξάρτηση από τη νικοτίνη και κατάχρηση ουσιών και μαθησιακές δυσκολίες. Μάλιστα έχουν αποδειχθεί σχέσεις συσχέτισης με την βαρύτητα του καπνίσματος.
Οι μελέτες της αρχιτεκτονικής του εγκεφάλου τελειόμηνων και προώρων κατέδειξαν μείωση όγκου του μετωπιαίου λοβού, των πλαγίων κοιλιών και του όγκου παρεγκεφαλίδας.
Μάλιστα σε εφήβους των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στην κύηση, διαπιστώθηκε μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας, της παρεγκεφαλίδας και του μεσολοβίου, λέπτυνση των περιοχών του μετωπιαίου, κροταφικού και βρεγματικού λοβού και μεταβολές στη μικροδομή λευκής ουσίας.
Είναι σημαντικό ότι οι αλλαγές σχετίζονται με ελλείμματα σε γνωστικές δεξιότητες, δυσκολίες στην ακουστική επεξεργασία και την κοινωνική ανάπτυξη.
πηγή: Nicotine & Tobacco Research